Kazandıran Mayıs İndirimleri Kampanyası
Menü
Hesabım
Sepetim

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa

Üretici Liste Fiyat
225,00
186,75
Yorum Yap
Listeye Ekle
Genellikle 6-7 gün içinde temin edilir.
Öne Çıkan Bilgiler

Tarihe 93 Harbi olarak geçen Osmanlı-Rus Savaşı`nda, Osmanlı ordusu yenilince tam kırk yıl (1877-1917), Rusların işgalinde kalan Kars, Gazi Mustafa Kemal`in merakına mazhar olmuştu. 29 Ekim 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti`nin daha bir yılı dolmadan Gazi Mustafa Kemal Paşa, Sonbahar Gezileri kapsamında, 6 Ekim 1924 tarihinde, merak ettiği Kars`a, eşi Latife Hanım ve maiyetiyle birlikte geldi. Gazi`nin Kars`a gelişi, âdeta bir bayramdı ve öyle de kutlanmalıydı. Ancak tüm Türkiye gibi Kars halkı da yoksuldu. “Gazi Mustafa Kemal Paşa`ya armağan olsun.” diye Hoş Gelişler Ola, Mustafa Kemal Paşa folklorik türküsünü bestelediler. Kars`a, tren

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa Hakkında Bilgiler
Ciltsiz :

Tükendi

Gelince Haber Ver

Tarihe 93 Harbi olarak geçen Osmanlı-Rus Savaşı`nda, Osmanlı ordusu yenilince tam kırk yıl (1877-1917), Rusların işgalinde kalan Kars, Gazi Mustafa Kemal`in merakına mazhar olmuştu. 29 Ekim 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti`nin daha bir yılı dolmadan Gazi Mustafa Kemal Paşa, Sonbahar Gezileri kapsamında, 6 Ekim 1924 tarihinde, merak ettiği Kars`a, eşi Latife Hanım ve maiyetiyle birlikte geldi.
Gazi`nin Kars`a gelişi, âdeta bir bayramdı ve öyle de kutlanmalıydı. Ancak tüm Türkiye gibi Kars halkı da yoksuldu. “Gazi Mustafa Kemal Paşa`ya armağan olsun.” diye Hoş Gelişler Ola, Mustafa Kemal Paşa folklorik türküsünü bestelediler. Kars`a, tren istasyonuna indiğinde, çalınıp hep bir ağızdan söylenen ve oynanan bu türkü, Gazi Paşa`yı oldukça memnun etmişti. Kars`ta beş gün kalmayı planlayan Gazi Mustafa Kemal Paşa, Başvekil İsmet İnönü`den gelen “Paşam, Musul elden gidiyor.” telgrafıyla bu gezisini sekiz buçuk saatte keserek Ankara`ya dönmek zorunda kalmıştır. Ancak Kars`ta kaldığı süre içinde, bu türküyü, üç-dört kez istemişti. Oldukça memnun kalan Gazi, türkünün söz yazarı ve bestecisini, kendi kişisel çekiyle 500`er lirayla ödüllendirdi (Bu türkünün bestecisinin hazin ölümü sonucu, evinde yapılan aramada, Mustafa Kemal`in kendisine verdiği çek bulundu. Sanatçı, Gazi Paşa`nın bu çekini bozdurmamıştı).
Bu arada Kars Türk Ocakları, Latife Hanım`dan, 1925 yılında Ankara`da düzenlenecek olan konferansta kendilerini temsil etme ricasında bulundu. Gazi Paşa`nın da “Olur”uyla Latife Hanım, Ankara`da Kars delegesi oldu. Dönüşte Sarıkamış`a uğrayan Gazi Mustafa Kemal ve eşi Latife Hanım arasında başlayan şiddetli tartışma sonucu, Gazi Paşa, Başvekil İsmet İnönü`ye bir telgraf çektirerek boşanma işleminin başlatılmasını istedi. Eğer Latife Hanım, Gazi Mustafa Kemal`den boşanmasaydı ilk seçimde Kars Milletvekili olacaktı.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.