Kazandıran Nisan Kampanyası
Menü
Hesabım
Sepetim

Matematik Dünyası Dergisi Sayı: 117

Üretici Liste Fiyat
80,00
58,40
Yorum Yap
Listeye Ekle
1 Adet Stokta
Öne Çıkan Bilgiler

"Matematik Dünyası’nın 30. yılı, sonraysa Türk Matematik Derneği’nin 75. yılı özel sayılarının ardından rutinimize döndük! Sonbahar boyunca okuyabileceğiniz bir sayıyla karşınızdayız.
Bu sayımızın kapak konusu, son 10 yılda Boğaziçi Üniversitesi’nde verdiğim Sonlu Grup Temsilleri dersinden ilham alarak hazırlandı. Temel doğrusal cebir ve gruplar teorisi bilgisiyle, grupların vektör uzaylarına etkilerini araştıran sonlu grup temsillerini inceliyoruz. Grup temsilleri, 1800’lerin sonundan bu yana gelişen teorisi ve genişleyen uygulama alanlarıyla matematik dünyasının vazgeçilmez bir konusu haline gelmiştir. Kısa bir tarihçe

Matematik Dünyası Dergisi Sayı: 117 Hakkında Bilgiler
Yayınevi : Nesin Yayınevi
Barkod : 4440000003808
Boyut : 19.5x27.5
Sayfa Sayısı : 112
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Cinsi : 1. Hamur
Basım Yılı : 2023
Cep Boy : Hayır

Tükendi

Gelince Haber Ver

"Matematik Dünyası’nın 30. yılı, sonraysa Türk Matematik Derneği’nin 75. yılı özel sayılarının ardından rutinimize döndük! Sonbahar boyunca okuyabileceğiniz bir sayıyla karşınızdayız.
Bu sayımızın kapak konusu, son 10 yılda Boğaziçi Üniversitesi’nde verdiğim Sonlu Grup Temsilleri dersinden ilham alarak hazırlandı. Temel doğrusal cebir ve gruplar teorisi bilgisiyle, grupların vektör uzaylarına etkilerini araştıran sonlu grup temsillerini inceliyoruz. Grup temsilleri, 1800’lerin sonundan bu yana gelişen teorisi ve genişleyen uygulama alanlarıyla matematik dünyasının vazgeçilmez bir konusu haline gelmiştir. Kısa bir tarihçeyle başlayan yazılarımız, temel tanımları ve örnekleri tartıştıktan sonra Maschke ve Schur teoremlerine ve bu teoremlerin uygulamalarına odaklanıyor. Sonrasında karakter teorisi ve bol miktarda örnekle konuyu tamamlıyoruz.
Uzun yıllar İstanbul Üniversitesi’nde araştırmalar yürütmüş, Türk Matematik Derneği’nin ilk üyelerinden Giacomo Saban’ı geçen yıl kaybettik. Ülkemiz matematiğine önemli katkılar sunan Saban’ı Alp Eden’in yazısıyla anıyoruz.
Sayımızın diğer yazılarında Derya Çelik, Şahin Koçak, Fatma Diğdem Koparal ve Yunus Özdemir, alan dolduran eğrileri detaylı ve anlaşılır bir şekilde ele alıyorlar. Herkes kendi alan dolduran eğrisini bulmak için ihtiyaç duyacağı ön bilgileri bu yazıdan edinebilir. Ayrıca, Süleyman Öğrekçi’nin varyasyonel analizin kısa bir tarihçesini de içeren giriş yazısı dikkatinizi çekecektir. Kraliçe Dido problemi ve brakistokron problemi gibi problemlerin çözümlerini öğrenme fırsatını kaçırmayın!
Bu sayının problemleri oldukça zorlu! Önce, kapak konusu hakkında alıştırmaların bir listesini paylaşıyoruz. Ardından, Ali Nesin, lise öğrencilerine yönelik hazırladığı olasılık sorularını derlediği bir yazısıyla karşınızda. Ayrıca, bu yıl 27.’si düzenlenen Ulusal Antalya Olimpiyatı’nın Yeterlik Sınavı soruları ve çözümleri, her zaman olduğu gibi, İlham Aliyev, Mustafa Özdemir ve Emil Khalilov’un anlatımıyla dergimizde yer alıyor. Son olarak, geçtiğimiz aylarda ülkemizde düzenlenen 40. Balkan Matematik Olimpiyatı’nın kısa bir hikayesini, olimpiyat ekibinden Ömer Avcı’nın yazısından okuyabilirsiniz.
Eğitim köşemiz iki yeni yazıyla devam ediyor. Eda Aydemir Kayacan’ın yönlendirmesiyle Theodorus sarmalı çizmeyi öğrenirken matematik eğitimini güçlendirme konusunda matematiksel araçların ve teknolojinin rolünü Burak Karabey ve Uğur Mert’in yazısında irdeliyoruz.
Sabit köşelerimiz de yine dopdolu! Kısa Kısa haberleri Muhammed Uludağ, Ters Açı’yı Alp Eden, Problemler ve Çözümler’ini Refail Alizade, Eureka’yı Ezgi Kantarcı Oğuz ve Satranç Köşesi’ni Kıvanç Çefle hazırladılar. Tüm yazarlarımıza özverili katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz."

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.