Bu çalışmada, Muhittin Sadak’ın yaşamı ve müzik anlayışı ele alınmış, 1928 yılında Osmanlı Türkçesi ile yayımlanan “Musiki Nazariyatı” adlı eseri transkripsiyonu yapılarak incelenmiştir. “Musiki Nazariyatı”, dönemde müzik teorisi üzerine yazılmış en kapsamlı kitaplar arasında yer almaktadır. Yayımlandığı dönem itibariyle “İstanbul Konservatuvarı Muallimler Meclisi” tarafından tetkik edilmiş ve konservatuvarın tüm sınıflarında ders kitabı olarak okutulmuştur. Eserin bölümleri; birinci kısım “Musiki Yazmak İçin Kullanılan İşaretler”, ikinci kısım “Gam – Fasılalar”, ü&cce
Tükendi
Gelince Haber VerBu çalışmada, Muhittin Sadak’ın yaşamı ve müzik anlayışı ele alınmış, 1928 yılında Osmanlı Türkçesi ile yayımlanan “Musiki Nazariyatı” adlı eseri transkripsiyonu yapılarak incelenmiştir. “Musiki Nazariyatı”, dönemde müzik teorisi üzerine yazılmış en kapsamlı kitaplar arasında yer almaktadır. Yayımlandığı dönem itibariyle “İstanbul Konservatuvarı Muallimler Meclisi” tarafından tetkik edilmiş ve konservatuvarın tüm sınıflarında ders kitabı olarak okutulmuştur. Eserin bölümleri; birinci kısım “Musiki Yazmak İçin Kullanılan İşaretler”, ikinci kısım “Gam – Fasılalar”, üçüncü kısım “Tonalite”, dördüncü kısım “Usûl”, beşinci kısım “Musiki İcraatının Muayyen Kavaidi” ve beşinci kısmın mütemmimi olarak eklenen “Tezyinat – İhtisar” başlıkları ile oluşturulmuştur. Eser, terminolojik açıdan günümüz Türkçesine oldukça yakındır. Bu sebeple, çevriyazımında günümüz Türkçesi adıyla yeni bir bölüm oluşturulmamış, bunun yerine günümüzde kullanımı yitirilen kelimeler okuyucular için kitabın sözlük bölümü içerisinde tanımlanmıştır.
“Muhittin Sadak ve Musiki Nazariyatı Adlı Eseri” isimli bu kitabın, müzikoloji ve müzik teorileri üzerine çalışan araştırmacılara faydalı olması dileğiyle…