“Mukayeseli Hukukta Ötanaziye İlişkin Yaklaşımlar ve Hukukumuzda Ötanazinin Yeri Sorunu” adı altında yayınlanan bu çalışmanın temelini, Maramara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı bünyesinde “Mukayeseli Hukukta Ötanaziye İlişkin Yaklaşımlar ve Hukukumuzda Ötanazinin Yeri Sorunu” başlığıyla hazırlanan ve savunulan yüksek lisans tezi oluşturmaktadır. Tez, 2018 yılının Mayıs ayında Sayın Prof. Dr. Adem SÖZÜER, Sayın Prof. Dr. Ahmet GÖKCEN ve Sayın Doç. Dr. Mehmet Emin ALŞAHİN’den müteşekkil jüri önünde savunulmuş ve oybirliği ile kabul edilmiştir. Tezin kitap haline getirilmesi sırasında,
Tükendi
Gelince Haber Ver“Mukayeseli Hukukta Ötanaziye İlişkin Yaklaşımlar ve Hukukumuzda Ötanazinin Yeri Sorunu” adı altında yayınlanan bu çalışmanın temelini, Maramara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı bünyesinde “Mukayeseli Hukukta Ötanaziye İlişkin Yaklaşımlar ve Hukukumuzda Ötanazinin Yeri Sorunu” başlığıyla hazırlanan ve savunulan yüksek lisans tezi oluşturmaktadır. Tez, 2018 yılının Mayıs ayında Sayın Prof. Dr. Adem SÖZÜER, Sayın Prof. Dr. Ahmet GÖKCEN ve Sayın Doç. Dr. Mehmet Emin ALŞAHİN’den müteşekkil jüri önünde savunulmuş ve oybirliği ile kabul edilmiştir. Tezin kitap haline getirilmesi sırasında, saygıdeğer jüri üyelerinin dikkat çektikleri bir takım hususlardaki düzenlemeler ile teknik bir dizi güncelleme dışında bir değişiklik yapılmamıştır.
Bu çalışmada temel olarak mukayeseli hukukta ve Türk Ceza Hukukunda ötanazi meselesi tetkik edilmiştir. Öncelikle ötanazinin kavram olarak hangi süreçlerden geçtiği ve tarihi seyrini inceleyerek meşruiyetine dair tartışmaları incelenmiştir. Buradan hareketle mukayeseli hukukta ötanaziye ilişkin yaklaşımları daha anlamlı bir zemine oturtmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Almanya, Avusturya ve İsviçre’deki hukuki durum ortaya konulmuştur. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bazı mühim kararlarından hareketle ötanazi ve ölme hakkına nasıl yaklaştığı aktarılmıştır. Bu aktarımların akabinde hukukumuzdaki pozitif düzenlemeler ve özellikle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nu ötanazi bağlamında değerlendirilerek çalışma nihayete erdirilmiştir.