Dil, günlük ve akademik hayatta en önemli iletişim aracıdır. Bubağlamda akademik amaçlı dil öğretimi; günlük iletişim amaçlı dilöğretimi gibi dil becerileri olarak adlandırılan okuma, dinleme, konuşma ve yazma etkinlikleri kapsamında yürütülmektedir. Ancak günlük iletişim amaçlı dil öğretimiyle akademik amaçlı dil öğretimi arasında öğrencilerin karşılaştıkları dil materyalleri, bu materyallerin içerikleri ve özellikle kullanılan sözcükler bazında önemli farklılıklar bulunmaktadır.
Bu çalışmada sosyal bilimler alanı arkeoloji, felsefe, iletişim, siyasal bilimler, spor bilimleri, ilahiyat, tarih,
Tükendi
Gelince Haber VerDil, günlük ve akademik hayatta en önemli iletişim aracıdır. Bubağlamda akademik amaçlı dil öğretimi; günlük iletişim amaçlı dilöğretimi gibi dil becerileri olarak adlandırılan okuma, dinleme, konuşma ve yazma etkinlikleri kapsamında yürütülmektedir. Ancak günlük iletişim amaçlı dil öğretimiyle akademik amaçlı dil öğretimi arasında öğrencilerin karşılaştıkları dil materyalleri, bu materyallerin içerikleri ve özellikle kullanılan sözcükler bazında önemli farklılıklar bulunmaktadır.
Bu çalışmada sosyal bilimler alanı arkeoloji, felsefe, iletişim, siyasal bilimler, spor bilimleri, ilahiyat, tarih, psikoloji, coğrafya, sanat, sosyoloji, antropoloji, şehir planlaması, turizm, eğitim, ekonomi, dilbilim, edebiyat olmak üzere 18 alt alana ayrılmış ve toplam 1.854.157 sözcükbirimlik derlem oluşturulmuştur. Oluşturulan derlemdeki akademik sözcükler incelenmiş ve sosyal bilimler alanındaki ortak sözcüklerden, alt derlemlerde sıklığı 100’den fazla olan sözcüklerden, bilimsel yöntem sözcüklerinden, fiillerden, edat ve bağlaçlardan oluşan 972 sözcükbirimlik eğitim amaçlı akademik sözcük listesi elde edilmiştir. Çalışma kapsamında belirlenen akademik sözcük listesi Türkçenin bilim dili olarak geldiği önemli noktanın somut olarak belirlenmesine ve yabancı dil olarak akademik Türkçe öğretimine katkı sağlayacaktır.